niet ingelogd

Damescomité

De echtgenotes van de leden van schutterij St. Hubertus zijn, ook in vroegere jaren, altijd een steun voor hun mannen. Vooral in de tijd dat er nog geen sprake was van wasmachines, drogers en vaatwassers kregen de dames soms heel wat voor hun kiezen. Zoals het verhaal van wijlen mevr. Roos Hoenen, vrouw van onze oud-generaal Math. In 1959 ging ze met kinderen en Math in de bus mee naar het O.L.S. in Boukoul. Het O.L.S. terrein was één grote stofwolk. Toen ze na de vermoeiende dag “stijf van het stof “ thuiskwamen bleek dat de was overgekookt was, het wassop kwam hen tegemoet. Dus voordat iedereen de “buut” in ging moest er eerst gedweild worden.

In juni 1965 wordt het damescomité opgericht, 15 dames kiezen uit hun midden een bestuur: B. Franssen, B. Ernes, A. Senden, J. Ernes en L. Caselli. De opzet van het comité was de schutterij, door middel van verschillende activiteiten, financieel te steunen.
De dames gaan gelijk flink aan de slag want in augustus 1965 verkopen ze, tijdens een wielerronde, broodjes en soep in een kraam aan de Vrakelbergerweg. Ze ontvangen van de supportersclub zelfs een extra bijdrage van fl. 100,00.
In oktober 1965 organiseren ze een gezellige dansavond met het orkest de Marcato’s.

Tijdens het weidefeest in 1966 op de ”wei” bij Ber Voncken verkochten ze soep. De prei die hiervoor gebruikt werd was gesponsord door de moeder van Ber, tant Zeef. Verder kon men voor 10 cent de naam van een pop raden, gissen hoeveel erwten er in een pot zaten of loten kopen waarmee aardige prijsjes te winnen waren.

In 1967 waren de wereldkampioenschappen wielrennen in Nederland. De renners kwamen ook in Ubachsberg. Bep en Harie Franssen stelden hun etalage en winkel ter beschikking en de dames verkochten vanuit de etalage broodjes, soep en versnaperingen. Echter de Belgische supporters sjouwden met overvolle koelboxen waardoor de verkoop van ons damescomité erg magertjes was.

Toen het A-zestal van St. Hubertus in 1971 het O.L.S. won braken er ook voor het damescomité drukke tijden aan. Hun echtgenoten waren als het ware dag en nacht bezig met de organisatie van dit grootse spektakel. Maar ook de dames droegen hun steentje bij. Ze verkochten in de omringende dorpen loten. Hoofdprijs in deze loterij was een Daf auto. Als reclamestunt voor het O.L.S. gingen ze in de carnavalsoptocht mee. Verder werd er natuurlijk thuis en tijdens vergaderingen druk meegedacht over de problemen die zich voordeden en hoeveel liters soep, koffie, kilo’s kaas en ham, en duizenden broodjes moesten worden ingekocht. Zaterdags voor het O.L.S. werden de broodjes gesneden, besmeerd, belegd en ingepakt voor genodigden, jury, medewerkers en voor de verkoop. Helaas, wat nog nooit eerder in de schuttershistorie was gebeurd, ons O.L.S. werd wegens de dramatische weersomstandigheden afgelast. De dames bleven niet bij de pakken neerzitten en gingen s‘maandags in Ubachsberg langs de deur en verkochten zo de duizenden broodjes.

Ze hadden ondertussen de smaak van carnaval goed te pakken en gingen vaker in de optocht mee: als aanvulling van de drumband of als Corry van Gorp in zelfgemaakte pakjes en trommels en die keer op 5 persoonsski’s, waarmee ze veel lof oogsten.

In 1978 werd het eerste uitstapje georganiseerd. Met de trein ging men naar Dieren naar de Gazelle fietsenfabriek. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner in een Chinees restaurant waar als toetje, ijs met Lachroom werd geserveerd. Dat er wat werd afgelachen is wel duidelijk.

Toen het A-zestal in 1979 wederom het O.L.S. won wisten de dames wat er het komende jaar van hun verwacht werd. Echter eerst maakten ze, op uitnodiging van sponsor Dagblad de Limburger, in oktober een dagtocht naar Parijs. Het was een geweldige dag in deze wereldstad. De meest belangrijke gebouwen en plekken werden bezichtigd. Tijdens de late terugreis viel, na een vermoeiende dag, dan ook menig oogje dicht. Het O.L.S. van juli 1980 werd mede door de inzet van het damescomité een geweldig succes voor St. Hubertus.

In 1980 was er een bestuurswissel en namen E. Lardinois, A. Odekerken, M. Ernes, M. Lardinois en H. Janssen het initiatief over.

De jaarlijkse uitstapjes werden een vast ritueel waar met veel plezier op teruggekeken wordt. Zoals die keer dat een bus van Termeulenpost uit Rotterdam de dames kwam ophalen. En maar wachten en wachten, geen bus. Bleek die in Ubachs over Worms rondjes te draaien. Een uur later dan gepland begon de trip naar Rotterdam. Wat ook nog vers in het geheugen ligt is de dag dat ze met z’n allen gezellig gingen winkelen in het grote overdekte winkelcentrum in Oberhausen. Het was enkele weken na 11 september 2001….. De eerste winkel was nog niet goed en wel bekeken toen iedereen wegens een bomalarm naar buiten moest. Drie uren later mocht men weer naar binnen. De grote pret was er natuurlijk wel van af, zeker toen op de terugweg ook nog de bus kapot ging. Gelukkig was dit een incident. De uitstapjes zijn altijd reuze gezellig en er wordt altijd heel wat afgelachen. In 2002 zijn de dames bij wijze van hoge uitzondering begeleid door een heer en wel Robert Rouwet. Robert had voor de dames een dagje Keulen geregeld en uit te reacties te horen was dat heel goed verzorgd.

Iedere maand vindt er trouwens een activiteit plaats zoals wandelen, barbecue, kaarten, kienen of een modeshow bezoeken. Er is ook enkele keren met Sinterklaas een surpriseavond georganiseerd. De laatste jaren is er altijd een zeer sfeervol kerstdiner.

Het is echter niet zo dat de dames alleen activiteiten binnen hun eigen comité organiseren.Ze zijn een zeer belangrijke schakel binnen St. Hubertus. Noem maar op: Schuttersfeesten, Koningsvogelschieten, Solistenconcours, Bielemannentreffen, Schuttersdag, Herfstmarkt, Marketentstertreffen, altijd zijn de dames bereid de helpende hand toe te steken en staan ze klaar met koffie, soep, broodjes kaas, hamburger of frikadel.
Ook bij persoonlijke vreugde en verdriet, zoals jubilea, huwelijken, ziekenbezoek en begrafenissen zijn de dames een steun voor de leden.

Momenteel zijn zo’n 20 echtgenotes van leden bij het damescomité. Op de vraag waarom dit nu zo’n leuke groep is wordt geantwoord: verschillende leeftijden, discussies (vooral als ze met de trein weggaan), gezelligheid en vooral veel plezier.